City of London Festival

‘London is the place where it happens’, een veelgehoorde slogan om aan te tonen dat er in Londen altijd wel wat gebeurt. Jaarlijks worden er grote evenementen georganiseerd, zoals de Virgin Londen Marathon, het Wimbledon tennistoernooi, de Bootrace op de Theems tussen Oxford en Cambridge en het befaamde Night of the Proms.
Een wel heel speciaal evenement is het City of London Festival. Speciaal vanwege zijn grote inhoudelijke verscheidenheid, maar ook omdat het zich afspeelt op heel veel verschillende locaties.

Wat, wanneer en waar
Het City of London Festival heeft een programma van klassieke muziek, dans, straattheater, natuureducatie en jazz. In 2013 vindt het festival voor de 50e keer plaats en wel van 23 juni tot en met 26 juli 2013.
De diverse optredens vinden gedurende de gehele festivalperiode plaats in Londense monumenten, in kerken en in parken. Veruit de meeste optredens en concerten zijn openbaar met gratis toegang. Voor slechts enkele optredens geldt een entreeprijs.

Het programma
Het City of London festival is in 2013 opgebouwd rondom een drietal thema’s:

• De 400-jarige stedenband tussen London en Londonderry,
• de 300ste verjaardag van het Verdrag van Utrecht
• de 100e verjaardag van één van de belangrijkste componisten, Benjamin Britten, van Groot-Brittannië.

In 2013 zal ook extra aandacht worden besteed aan natuureducatie, in het bijzonder over bomen. In St. Paul’s Cathedral vinden 3 professionele concerten plaats, waaronder Britten’s ‘War Requiem’, Händels ‘Utrecht Te Deum’ en ‘Jublilate’. Ook het London Symphony Orchestra verleent zijn medewerking met een gevarieerd programma. Er vindt een klassiek optreden, Sixes and Sevens, in tegelijkertijd de Gildenhuizen in London en londonderry plaats. Ook in Southwark Cathedral en Mansion House vinden concerten klassieke muziek en zang plaats. Voor al deze optredens wordt een toegangsprijs geheven.

Er zijn echter ook meer dan 100 gratis evenementen, zoals een “Children’s parade” waaraan zo’n 1000 kinderen mee zullen doen, gratis voorstellingen muziek, straattheater, circus en dans op pleinen en in parken en tuinen overal in de stad. In diverse kerken in de stad en in de Livery Halls vindt een serie van 8 concerten plaats waar jonge kunstenaars (ondersteund door bekende artiesten) de kans krijgen zich te presenteren. Om aandacht te vragen voor de vele verschillende bomen en het behoud daarvan komt er op diverse locaties in de stad een mobiele boomgaard met echte en gefabriceerde bomen. Voorbijgangers krijgen informatie over bomen en ideeën en mogelijkheden om lokale boomgaarden te beginnen.