Westminster Abbey

Wie naar Londen reist heeft zeker enkele dingen in het hoofd die hij moet gaan zien. Naast Tower Bridge, Piccadilly Circus en Buckingham Palace staat daar bij de meeste toeristen ook Westminster Abbey bij.

Het gebouw
Ruim 1000 jaar geleden werd de abdij op deze plaats gesticht. In de eeuwen daarna is er voortdurend gewerkt aan verbouw en aanbouw. De huidige Gotische stijl van de kerk werd gerealiseerd in een bouwproces, dat duurde van 1245 tot in 1517 toen Koning Richard II het Benedictijner klooster officieel in gebruik gaf. De kapel in de laatgotische stijl werd door Koniing Hendrik VII in 1503 aan de kerk toegevoegd. Westminster Abbey kan worden bezocht van maandag tot en met zaterdag vanaf 09.30 uur (eindtijdstip is variabel).

Een Koninklijke kerk
In 1579 bepaalde de destijds regerende koningin Elisabeth dat Westminster Abbey niet langer onder beheer stond van de aartsbisschop, maar voortaan onder verantwoordelijkheid van de koning zou vallen. Het is dan ook niet de Aartsbisschop van Canterbury die het hier voor het zeggen heeft, maar een door de koning aangestelde deken.

In deze kerk vinden alle officiƫle activiteiten van de Koninklijke Familie plaats. Alle koningen worden in deze kerk (door de Aartsbisschop van Canterbury) gekroond. En recentelijk werd hier ook het huwelijk voltrokken tussen Prins William en Kate Middleton.