Tower Bridge

Je kunt geen foto of verhaal van Londen tegenkomen, of daarop prijkt wel de Tower Bridge. Samen met de Big Ben en het reuzenrad London Eye, is deze karakteristieke brug toch wel een gezichtbepalend monument in Londen. Hij ontleent zijn naam aan de vlakbij gelegen Tower of London.

Dagelijks steken 40.000 mensen (met auto, openbaar vervoer, per fiets of te voet) de rivier over via deze brug.

De constructie
De Tower Bridge is de bekendste van de ruim 40 bruggen over de Theems binnen het grondgebied van de gemeente Londen. Het is een basculebrug, waardoor het middelste deel van 61 meter hydraulisch omhoog kan worden gehaald om het scheepvaartverkeer op de rivier te laten passeren. Dit gebeurt ongeveer 1000 keer per jaar. De twee torens aan weerszijden van het bruggedeelte dat kan worden opgehaald zijn 62 meter hoog. Met de bouw werd in 1884 begonnen; in 1894 volgde de feestelijke ingebruikname door de Prins van Wales (later: koning Edward VII).

Toerisme
Tower Bridge is een van de meest gefotografeerde monumenten van Londen. Sinds 1982 is een deel van de constructie opengesteld voor het publiek. De beide torens (inclusief de Victoriaanse machinekamers) en de open loopbruggen, op 60 meter hoogte, kunnen worden bezocht. In de torens is ook een interessante tentoonstelling ingericht over de techniek en hoe de brug eind 19e eeuw is gebouwd.