Buckingham Palace

Als de Koninklijke vlag boven haar paleis wappert is de koningin thuis. Is ze er niet, dan is de nationale vlag gehesen. Thuis is Buckingham Palace, de officiƫle woning van Koningin Elisabeth van Engeland. Het paleis staat in het centrum van Londen en is een belangrijke toeristische attractie.

Niet zomaar een huis
Buckingham palace is niet zo maar een woning. Het is een gigantisch groot paleis, waar al meer dan 300 mensen elke dag hun werkplek hebben. Het paleis heeft in totaal 775 kamers. En dat is dan inclusief de werkvertrekken, een kapel en een cafetaria voor het personeel en maar liefst 78 volledig ingerichte badkamers. In het gebouw zitten 760 ramen. Het paleis staat op een perceel grond met een oppervlakte van 77.000 vierkante meter. Om op een waardige manier buitenlandse gasten te kunnen ontvangen, ligt centraal in het paleis een balzaal van 660 m2!

Toerisme
Elk jaar bezoeken honderdenduizenden toeristen het paleis. Niet voor een rondleiding of zo, want dat is niet mogelijk. Nee, al die toeristen komen er om natuurlijk het paleis als gebouw te bekijken en te bewonderen. Maar vooral om de ceremoniƫle aflossing van de Koninklijke Wacht bij te wonen. Van Mei tot en met juli elke morgen om 11.30 uur; tijdens de overige maanden om de andere dag om 11.30 uur. Je ziet dan in alle pracht en praal (en met het nodige geluid) hoe de tradities aan het Engelse hof in leven worden gehouden. Een spektakel dat ruim een uur duurt en dat op de voet gevolgd kan worden vanachter de hekken voor Buckingham Palace of vanaf de trappen van het daar tegenovergelegen Queen Victoria Monument..